Albert 3de Dan 2010

3 juni 2010

 

Ca. 3 jaar geleden werd aan mij de vraag gesteld wat voor doelen ik nog wilde bereiken in mijn leven na mijn 50e levensjaar… Behalve gezond en tevreden verder leven, werd mijn belangrijkste doel het behalen van mijn 3e dan karate.  In 1993 heb ik mijn 2e dan gehaald en me hierna niet meer gericht op een vervolg. Dit jaar (2010) ben ik 30 jaar met karate bezig en een gemiddelde van 1 dan per 10 jaar leek een leuk vooruitzicht. Toen ik mijn streven in de club bekend had gemaakt bleek er meer animo te bestaan om hogerop te komen. De deal was dat ik eerst Arjan Zonneveld als partner zou helpen naar zijn 4e dan (in april 2009 met succes behaald) en hierna was ik aan de beurt.

 

Dus na een voorbereiding van ca. 1,5 jaar, waarvan de laatste 4 maanden 3 keer per week trainen op woensdag en vrijdagavond en zondagochtend, was ik afgelopen zondag 30 mei zo ver om mijn examen te gaan doen. Omdat de A27 was afgesloten besloot ik om via de A2 naar Utrecht te rijden. Er stond onderweg een file van 9 km.. dus het werd spannend; komen we op tijd aan….. Gelukkig had ik op tijd Arjan opgehaald (om 13.30 uur) zodat we om uiteindelijk om 14.50 uur aanwezig waren in Utrecht. Na het omkleden konden we direct de zaal in, waar ik ingedeeld was op veld 1. Het was er warm en benauwd. Rustig de warming up gedaan. Het examen begon om 15.30 uur. Ik was behoorlijk gespannen, maar door mijn goede voorbereiding (het examen keer op keer geoefend) wel behoorlijk zeker van wat ik allemaal moest doen; maar nu nog wel even uitvoeren. Op veld 1 waren er 3 kandidaten en 3 examinatoren; ik stond als nummer 2 in het midden. We mochten alle 3 tegelijk starten met de basis kihon voor- en achterwaarts een aantal keer; hierna de geri waza (traptechnieken). De sanpo geri (standsoefeningen waarbij je vanuit stand in 3 richtingen traptechnieken moet laten zien met goed evenwicht) werd door mij niet geheel naar mijn zin strak uitgevoerd en moesten we een paar keer opnieuw doen, ook omdat mijn buurmannen het anders deden dan ik (het verliep wat rommelig). Hetzelfde gold voor de shiho waza (oefening in 4 richtingen); deze mocht ik na een paar keer lopen als laatste nog 1 keer alleen lopen, zodat de hoofdexaminator een goed beeld kreeg. Hierin voelde ik mij zeker.

 

Hierna mochten we om en om kata lopen, te beginnen met Tekki Sandan, toen de Jitte en hierna afsluitend de Sochin. Hierin heb ik, denk ik, mijn visitekaartje goed kunnen afgeven; ik heb ze goed strak en krachtig kunnen lopen.

 

Hierna was de renzoku waza aan de beurt en tot mijn verrassing mochten wij de toegepaste uitvoering hiervan met partner, direct laten zien. Arjan maakte hierin 1 keer een aanvalsfoutje, maar de oefening werd onverstoord door ons herhaald hierna en in 2e instantie goed ten uitvoer gebracht.

 

Hierna mochten alle kandidaten met partner direct doorgaan met de ippon kumite (2x jodan tsuki; 2x tsuki chudan en 2x mae geri), wat goed verliep. Hierna kregen we de opdracht door te gaan met de renzoku kumite met 6 dubbeltechnieken. De 1e hiervan verliep goed qua uitvoering, maar bij de 2e uitvoering was ik door de stress even ‘de kluts kwijt’ en heb een niet ingestudeerd uitvoering gedaan en dit overkwam me ook bij de 4e dubbeltechniek; hierna herpakte ik mij en kon de laatste 2 oefeningen volgens de ingestudeerde technieken goed en krachtig afronden.

 

Meteen aansluitend hierop mochten we de jiyu ippon kumite lopen; een dynamisch uitvoering van de chudan yoko geri; jodan mawashi geri en de chudan ushiro geri links en rechts. Na een eerste aarzeling van mij kant uit, verliep deze oefening verder goed en strak.

 

Na een korte pauze mochten we ons sluitstuk laten zien (hier stonden Arjan en ik alleen op de vloer): de zelfverdediging. We lieten 3 aanvallen met mes, 3 aanvallen met stok en 3 grepen zien. Na het afgroeten een tevreden gevoel, maar was ik nog steeds gespannen als een veertje.

 

Nadat de laatste kandidaat zijn oefeningen had laten zien, bleken we na 35 minuten al klaar te zijn met ons examen en mochten we ca. driekwartier gaan wachten op de uitslag. Een kandidaat op ons veld bleek uiteindelijk gezakt en ik mocht met veel voldoening mijn diploma voor de 3e dan in ontvangst nemen.

 

Ik wil hierbij Arjan nogmaals van harte bedanken voor al zijn inzet en hulp en coaching / voor de begeleiding naar mijn mijlpaal; de 3e dan!

 

Albert Korzilius, 3 juni 2010

Terug naar publicaties

Shotokan Karate-Do Teteringen

Opgericht in 1981 door Bert Pijpers en aangesloten bij Karate-do Bond Nederland. De stijl die beoefend wordt is Shotokan, de meest beoefende karate stijl ter wereld. Wij volgen de filosofie van de Japanse Karate Associatie (JKA).
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram