Funakoshi Cup in Alkmaar 21 juni 2009

21 juni 2009

Ruim 450 karateka’s van 36 verschillende verenigingen uit alle delen van Nederland waren aanwezig in de Alkmaarse sporthal de Hoornse Vaart voor het jaarlijkse Open Kata toernooi van vereniging Funakoshi. Er werd in 34 categorieën op zes velden gestreden door karateka’s van diverse karatestijlen, van alle leeftijden en van alle niveaus. Het toernooi was geschikt voor zowel de recreatieve als de ervaren wedstrijdkarateka’s. De deelnemers waren ingedeeld in gemengde poules zo mogelijk naar band en leeftijd. Er was sprake van een dubbele eliminatiesysteem, zodat iedere deelnemer een herkansing heeft. Er werd gewerkt volgens het vlaggensysteem. De katakeuze was volledig vrij. De deelnemers met de witte, wit-geel en geleband mochten de kata herhalen. Voor de oranje band en hoger werd van de deelnemer verwacht dat zij twee verschillende kata’s tonen die men daarna mocht herhalen. Er was ook een aparte categorie voor beginners en ervaren recreanten van 16 - 34 en 35+ jaar.

 

Deelnemende verenigingen

 • Karate school Hans van Galen                Den Haag
 • Karate-do Kyoukei                                 Utrecht
 • Sportcentrum Shape                             Franeker
 • Karate do Academie Itosu                      Waalwijk
 • Kai Sei                                                 Zoetermeer
 • Lu Gia Jen                                            Den Haag
 • Dojo Saikoro                                        Hoofddorp
 • Chisei Karate do                                   Krommenie
 • Tadashii                                              Rotterdam
 • Choku                                                  Zaandam
 • Shin ju                                                 Amsterdam
 • Karate do Youkou                                  Breda
 • Karateclub Sayra Aarts                          Gouda
 • Sportschool Kreijtz                                Arnhem
 • Nippon Healthclub                                 Schoonhoven
 • Theo Meijer Sport                                 Leusden
 • Shin Bu Ken                                          Harlingen
 • Genseikan                                            Anna Paulowna
 • Unity’99                                               Rotterdam
 • All Sports                                             Amstelveen
 • Budosport Heerlerbaan                          Heerlerbaan
 • Shotokan Karate Do Teteringen              Teteringen
 • Ryo Un Kai                                           Amstelveen
 • ASK Johan Bult                                     Alkmaar
 • Tom van der Kolk                                  Alkmaar
 • Budoschool Ton Neuhaus                       Hoorn
 • Budokai                                                Den Haag
 • Kime                                                    Hellevoetsluis
 • Sportschool J van den Hoofdakker          Harderwijk
 • Sportschool Raymons Snel                     Leeuwarden
 • Chudokan                                             Amsterdam
 • Budosporten Elhatri                               Eindhoven
 • Noviomagnum                                      Nijmegen
 • Karatedo Nieuwkoop                             Nieuwkoop
 • Hyoshi                                                 Hoogezand Sappemeer
 • Funakoshi                                            Alkmaar

 

Deelnemers Shotokan Karate-Do Teteringen

Onze deelname bestond uit de volgende personen, ingedeeld in poules:

 

Nino van Vugt                9 jr geel

Chantal van Unen          12 - 13 jaar geel

Isabeau van Vugt           11 jaar oranje

Mignon Hagemeijer        12 - 13 jaar oranje

Roy Geerts                    12 - 13 jaar oranje

Emma Kalberg               12 - 13 jaar oranje

Mitchell Kneefel             16 - 34 jaar bruin

Anton van Vugt              35+ wit - geel

Kees Geerts                  35+ wit - geel

 

Onze jeugdige deelnemers tijdens het afgroeten

Om 07:00 hebben we afgesproken om te verzamelen bij het AC in Oosterhout. Rond 08:35 kwamen we aan bij sporthal de Hoornse Vaart in Alkmaar. In de kantine hebben we eerst een lekker bakkie koffie gedronken alvorens we ons gingen melden bij de wedstrijdsecretariaat.Na het overhandigen van de wedstrijdformulieren was de jeugd begonnen aan hun warming-up onder het toeziend oog van de coach/begeleider. Om 10:45 was het zover, op veld 6 beet Chantal van Unen de spits af. De eerste drie ronden heeft Chantal een goed prestatie afgeleverd en winnend afgesloten. Nu ging het om de  1ste of 2de plek. Haar tegenstander was van hoognieveau waarvan zij nipt met 2-1 verloor. Hierdoor kwam Chantal in de herkansingronde voor een derde plek. In deze ronde verloor zij wederom nipt met 2-1 waardoor Chantal net naast de prijzen viel en op de 4de plaats eindigde.

 

11:15 op veld 3 was het de beurt aan Nino van Vugt. In zijn categorie waren, vanwege de hoge aantal deelnemers, twee poules. Nino heeft in zijn poule hij alle wedstrijden winnend afgesloten en moest aantreden tegen de winnar van de andere poule. Deze verloor Nino en eindigde op de 2de plaats. Een uitstekende prestatie van Nino.

 

11:30 op veld 4 en veld 6 begonnen de wedstrijden voor 11 jaar oranje en 12 - 13 jaar oranje . De coach moest zich van tijd tot tijden verdelen over deze velden. In de categorie 11 jaar oranje begon Isabeau van Vugt aan haar wedstrijden. De eerste twee wedstrijden had zij winnend afgesloten en de daarop volgende wedstrijd verloor zij van de uiteindelijke finalist. Via de herkansingsronde had ze toch nog een wedstrijd winnend kunnen afsluiten. De daarop volgende  wedstrijd verloor zij met 3-0 waardoor Isabeau uiteindelijk op de 6de plaats eindigde.

 

Op veld 6 in de categorie 12 - 13 jaar oranje begon de wedstrijden voor Mignon Hagemeijer, Roy Geerts en Emma Kalberg. Deze categorie was ook verdeeld over twee poules. Wederom speelde concentratie parten bij onze deelnemers. Met name Mignon en Roy hadden problemen met hun concentratie. Mignon verloor haar eerste wedstrijd en via de herkansingronde verloor zij wederom haar wedstrijd. Roy begon goed aan zijn eerste wedstrijd hij heeft deze winnend afgesloten. Via de herkansingsronde verloor hij de volgende twee wedstrijden. Uiteindelijk eindigde Mignon op de 12de - en Roy Geerts op de 10de plaats. Emma Kalberg heeft haar eerste 3 wedstrijden winnend afgesloten. De volgende wedstijd verloor zij waardoor zij in haar poule als tweede eindigde. Hierdoor moest zij gaan strijden om de derde plaats. Zij won deze wedstrijd met 3-0 en eindigde op de 3de plaats. Een uitstekende prestatie van Emma.

 

Onze jeugdige deelnemers met de prijzen

Nino van Vugt met zijn 2de prijs

Emma Kalberg met haar 3de prijs

Na de middag, om 13:30 begon het middagprogramma met daarin onze deelnemers: Mitchell Kneefel, Anton van Vugt en Kees Geerts.

 

Om 13:45 op veld 3 begon de categorie 16 - 34 jaar bruin waarin Mitchell Kneefel zijn opwachting maakte. Mitchell begon zijn wedstrijden uitstekend en won de eerste 2 wedstrijden waardoor hij in de kruisfinale terechtkwam. In deze ronde moest hij het opnemen tegen de latere finalist. Hij verloor deze wedstrijd nipt met 2-1 en moest strijden om een derde plaats. Echter ook deze verloor hij nipt met 2-1 waardoor hij op de vierde plaats eindigde.15:00 op veld 4 in de categorie 35+ wit – geel was het de beurt aan Anton van Vugt en Kees Geerts. Het was voor beide heren hun eerste grote toernooi en natuurlijk speelde de zenuwen een rol. Zowel Anton als Kees hebben hun eerste wedstrijd verloren waardoor zij via een herkansingronde eventueel verder konden komen. Helaas voor Kees viel het doek in zijn herkansingronde waardoor hij op een verdienstelijke 11de plaats eindigde. De volgende wedstrijd had Anton winnend afgesloten en had de kans om voor een derde plek te gaan als hij de daarop volgende twee wedstrijden winnend weet af te sluiten. Echter zijn volgende  wedstrijd verloor hij nipt met 2-1 waardoor hij op de 8ste plaats eindigde.Voor beide heren een goede prestatie gezien hun eerste grote toernooi en hun korte trainingsprogramma.

 

Mitchell Kneefel in actie

 

Kees Geerst geconcentreerd bij het afgroeten

 

Anton van Vugt in actie, Heian Shodan

 

Wij kunnen wederom terug kijken op een geslaagde deelname in een sterk deelnemersveld met vertegenwoordigers uit heel Nederland. Onze deelnemers hebben een goede inzet getoond en hebben een geweldige prestatie neergelegd, met name Nino van Vugt en Emma Kalberg. Concentratie is bij elke sport van groot belang. Concentratie begint zodra je de dojo binnentreedt zowel tijdens de les als op wedstrijden. Als je je niet goed concentreert kan je blessures oplopen, geen goede lessen volgen , geen goede uitvoeringen maken, etc.etc.

 

Als je niet goed concentreerd vóór de wedstrijd dan heb je mentaal al punten verloren. Ondanks de verliespartijen moeten we vooruit kijken en constateren dat we goed op weg zijn en er voldoende potentie is in onze wedstrijd kata groep.

 

Met vriendelijke groet,

Peter Kneefel, Coach

Terug naar publicaties

Shotokan Karate-Do Teteringen

Opgericht in 1981 door Bert Pijpers en aangesloten bij Karate-do Bond Nederland. De stijl die beoefend wordt is Shotokan, de meest beoefende karate stijl ter wereld. Wij volgen de filosofie van de Japanse Karate Associatie (JKA).
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram