Geslaagd toernooi OPEN ITOSU KATA 18 Jan. 2009

18 januari 2009

Zondag 18 januari was het zover. Onze eerste deelname aan een Kata toernooi in 2009. Een goede start om het jaar goed voor de dag te komen binnen de karate sport. Ditmaal was de organisatie in handen van Karate-Do Academie ITOSU, o.l.v. Gerrie van Tilburg. De wedstrijden werden gehouden in Sportcentrum Waspik, Wilhelminastraat 2, te Waspik. Het toernooi bestond uit de individuele kata - als de team kata wedstrijden, verdeeld over diverse categorieën ( 1 t/m 12) en in leeftijdsgroepen. Vanwege de hoge aantal jeugdige inschrijvingen ( 6 en 7 jaar ) heeft Itosu een extra categorie ingevoerd voor deze leeftijd. Hierdoor waren de wedstrijdtijden gewijzigd. Het deelnemersveld was groot, ca 210, en van een hoog niveau.

 

De Kata wedstrijden waren verdeeld in de volgende categorieën:

 

 • Cat 1    j/m alle banden             8/9 jaar
 • Cat 2    j/m wit/groen                10/11 jaar
 • Cat 3    j/m blauw en hoger       10/11 jaar
 • Cat 4    j/m wit/groen                12/13 jaar
 • Cat 5    j/m blauw en hoger       12/13 jaar
 • Cat 6    j/m wit/groen                14/15 jaar
 • Cat 7    j/m blauw en hoger       14/15 jaar
 • Cat 8    j/m alle banden             16+
 • Cat 9    j/m alle banden             30+

 

Voor de Team Kata waren de categorieën als volgt verdeeld:

 

 • Cat 10  t/m 11 jaar
 • Cat 11  12/15 jaar
 • Cat 12  + 16 jaar

 

Het wedstrijdsysteem was gebaseerd op het vlaggensysteem, met een herkansingsronde voor de 3de plaats. De keuze van de kata was vrij en mocht bij elke wedstrijd ronde herhaald worden, met uitzondering vanaf de blauwe band. Zij waren verplicht 2 verschillende kata’s te tonen.

 

De volgende leden hebben zich aangemeld om strijd te leveren in de kata als ook de team kata wedstrijden.

 

 • Jip van Groenewoud
 • Nino van Vugt
 • Isabeau van Vugt
 • Chantal van Nunen
 • Mignon Hagenmeijer
 • Roy Geerts
 • Julia Hulsmann
 • Mitchell Kneefel
 • Melanie Huijbregts
 • Valesca Harezlak

 

 

 

Het gezamenlijk vertrekpunt was dit keer de parkeerplaats van MacDonalds in Oosterhout waar we om 08:45 uur hebben afgesproken. De coach/begeleider werd door één van de ouders gebeld. De coach was nog niet aanwezig op de afgesproken plek en tijdstip. Een kwartier te laat, wat we van hem niet gewend waren. Gelukkig was het “om de hoek”, en hoefden we geen lange afstanden te rijden. We hebben ook een afmelding van Valesca ontvangen, zij was geveld door de griep. Hierdoor viel onze deelname aan de kata wedstrijden in het water. Bij aankomst in Waspik heeft de coach, na overleg met de wedstrijdorganisatie, onder het genot van een kopje koffie de open plek in onze team kata te laten opvullen door Julia Hulsmann. Zij had de team kata training al in de benen en we hadden niets te verliezen, het gaat ook om ervaring op te doen in groot toernooi. Julia vond het leuk om mee te strijden voor een prijs in de team kata wedstrijd.

 

Na een gezamenlijke warming-up van ruim 45 min. zijn Jip van Groenewoud, Chantal van Nunen, Mignon Hagemeijer en Isabeau van Vugt aan hun wedstrijden begonnen. Jip was ingedeeld in Cat 1 met een deelnemersveld van 16 karateka’s. In de eerste ronde viel ze uit en kwam ze via de herkansingronde op een verdienstelijke 9de plaats.

 

Voor Chantal was dit haar eerste grote kata wedstrijd toernooi, welke de nodige spanning, bij iedere beginnende karateka, teweegbrengt. Ze was samen met Mignon en Isabeau in Cat 2 ingedeeld met een deelnemersveld van 32 karateka’s, verdeeld over twee poules van 16 deelnemers. Helaas voor Chantal viel het doek in de eerste ronde, ze was echter niet kansloos en heeft toch laten zien wat ze de afgelopen trainingen heeft geleerd en bijgeschaafd.

 

Mignon heeft twee rondes doorgelopen. Door oplettendheid van de coach, diende de wedstrijdleiding de wedstrijd van Isabeau opnieuw te laten hervatten, een andere karateka was in haar plaats ingedeeld waardoor Isabeau alsnog op de tweede eindigde in haar poule. In de herkansingronde moest Isabeau nog een tweetal keer aantreden, waaronder tegen de latere winnares. In het algemeen klassement eindigde Chantal op de 26ste -, Mignon op de 14de - en Isabeau op de 5de plaats.

 

Nino van Vugt was ingedeeld in Cat 2 met een deelnemersveld van 18 karateka’s. De eerste wedstrijd ronde van Nino had hij verliezend afgesloten. Hierdoor kwam hij in de herkansingsronde en eindigde in het algemeen klassement op de 3de plaats. Een uitstekende prestatie van Nino.

 

3deplaat Nino van Vugt

 

Julia Hulsman was ingedeeld in Cat 3 met een deelnemersveld van 12 karateka’s. Zij was verplicht om twee verschillende kata’s te tonen. Beide kata’s heeft ze goed laten zien. Na haar tweede ronde is ze door gegaan met Heian Sandan welke goed heeft uitgepakt. Ze verloor in de finale omdat de winnares een goede hogere kata liet zien. Ondanks haar verlies, heeft ze een enorme prestatie afgeleverd.

 

2de plaats Julia Hulsmann   

Roy Geerts was ingedeeld in Cat 4 met een deelnemersveld van 12 karateka’s. Vol van spanning heeft Roy het een enorme prestatie afgeleverd. Op advies van de coach heeft hij de wedstrijdrondes met dezelfde kata Heian Shodan uitgevoerd. Hij heeft alle wedstrijden goed doorlopen en de kata’s zeer goed uitgevoerd. Roy verloor in de finale en eindigde als 2de .

 

2deplaats Roy Geerts

 

Na de middag pauze was het de beurt aan Mitchell Kneefel en Melanie Huijbregts. Aansluitend was het ook de team kata wedstrijden.

 

Melanie was ingedeeld in een groep van 7 karateka’s. Ze heeft de eerste 2 rondes goed doorlopen en bij de volgende ronde ging het tegen de latere winnares mis. Melanie eindigde in het klassement als vierde.

 

Mitchell was ingedeeld in een groep van 10 karateka’s. De eerste 2 rondes heeft hij er goed vanaf gebracht en kwam in de herkansingsronde. Echter de wedstrijdleiding heeft een aanpassing toegepast. De herkansingsronde werd niet toegepast maar de verliezers van de latere winnaar mochten strijden om de derde of vierde plaats. Ik was zeer verbaasd en teleurgesteld over deze aanpassing. Ik heb mijn ongenoegen besproken met de wedstrijdleiding en ik moest me erbij neerleggen. Helaas voor Mitchell eindigde hij als 5de in het klassement.

 

Na een korte pauze was het de beurt aan onze team kata: Julia Hulsmann, Mitchell Kneefel en Melanie Huijbregts. De poule bestond uit 3 kata teams. We wisten dat we toch een prijs ( zeker was de 3de ) in de wacht sleepten maar we gingen voor de 1ste plek. Team El Hatri moest twee keer aantreden omdat wij van hen verloren. Team Umo werd 1ste , El Hatri 2de en ons team 3de.

 

Jammer dat deze wedstrijd zo was ingedeeld. Vanuit mijn optiek had de wedstrijdorganisatie een extra wedstrijd in kunnen lassen tussen team Umo en ons team, om daarna uiteindelijk te bepalen wie 1ste of 2de wordt.

 

3de plaats team kata teteringen

Ondanks de teleurstellingen, verliespartijen van onze karateka’s kunnen we terugkijken naar een geslaagd toernooi waar goede prestaties zijn geleverd door onze karateka’s.

 

Al onze deelnemers hebben een goed inzet getoond helaas wordt niet altijd de inzet beloond met een prijs maar we mogen onze aanwezigheid om ervaring op te doen, het plezier in de sport niet vergeten. Deelnemen aan wedstrijden, hard trainen en inzet tonen tijdens de reguliere lessen en kata / kumite trainingen brengt iedere karateka op een hoger niveau. Een proces waar iedere jeugdige karateka doorheen loopt.

 

De ouders wil ik hierbij ook bedanken voor hun aanwezigheid en ondersteuning. Onze volgende deelname is zondag 15 februari 2009 in Nijmegen, OPEN JKA KATA toernooi.

 

Met vriendelijke groet,

Peter Kneefel

Begeleider / Coach

Terug naar publicaties

Shotokan Karate-Do Teteringen

Opgericht in 1981 door Bert Pijpers en aangesloten bij Karate-do Bond Nederland. De stijl die beoefend wordt is Shotokan, de meest beoefende karate stijl ter wereld. Wij volgen de filosofie van de Japanse Karate Associatie (JKA).
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram