WAT IS KARATE

KARATE TETERINGEN

Wat is Karate nu eigenlijk? Is het een vechtsport of een krijgskunst? Daar kan eindeloos over gediscussieerd worden en iedere Karate Dojo (school) heeft zijn eigen visie daar op.

Het moderne Karate is een vechtkunst welke ontstaan is op het Japanse eiland Okinawa in het begin van de 19de eeuw en was formeel verboden tot het einde van diezelfde eeuw. Begin 20ste eeuw ontstonden er diverse stromingen, waarvan Shotokan en Shito-ryu twee van de bekendste zijn en begonnen de grondleggers Karate op universiteiten te onderwijzen op het vaste land van Japan.

Heden ten dage is Karate een wijd verspreide vechtsport dat in 2021 ook voor het eerst onderdeel vormde van de Olympische spelen in Japan.

AFWEER

STOOT

SLAG

TRAP

De technieken kunnen worden uitgevoerd op drie verschillende hoogtes: jodan (hoofd), chudan (borst/buik) en gedan (onder de gordel).

kata

De letterlijke vertaling vanuit het Japans voor kata is “vorm”. Een kata bestaat uit een reeks technieken die volgens een vast patroon worden uitgevoerd tegen een denkbeeldige tegenstander of meerdere tegenstanders.  Een mooi voorbeeld is de kata Gojushiho Sho uitgevoerd door Olympische bronze medaille winnaar Ali Sofuoğlu.

Binnen Shotokan kennen wij 26 verschillende Kata’s, waarbij er kleine verschillen in de uitvoering kunnen zijn, afhankelijk welke stroming wordt gevolgd.

BUNKAI

Bunkai is feitelijk de praktische toepassing van een kata. In wedstrijdvorm wordt dit door een team van drie karateka’s uitgevoerd. Een voorbeeld is de bunkai demonstratie uitvoering van Gojushiho Dai door het nationale vrouwenteam van Vietnam.

KUMITE

Kumite binnen Karate staat feitelijk gelijk aan het sparren. Het is de praktische uitvoering van de basis technieken welke wel aan regels is gebonden. Belangrijkste regel is dat alle technieken gecontroleerd uitgevoerd moeten worden zonder de tegenstander te blesseren. Het knock-out slaan of trappen van een tegenstander is daarom ten strengste verboden binnen de Karatesport, volgens de regels van de World Karate Federation. Een compilatie van mooi uitgevoerde technieken tijdens de Olympische spelen in 2021 zijn te vinden in het volgende YouTube filmpje:

Bekijk best techniques video op youtube
slider karate training
slider karate shotokan team
slider karate voor volwassenen wedstrijd grey

Shotokan Karate-Do Teteringen

Opgericht in 1981 door Bert Pijpers en aangesloten bij Karate-do Bond Nederland. De stijl die beoefend wordt is Shotokan, de meest beoefende karate stijl ter wereld. Wij volgen de filosofie van de Japanse Karate Associatie (JKA).
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram