Dan examens mei 2016

22 mei 2016

Marc van Santen 1e Dan, Consuelo Lok 2e Dan, Gerard van Oosterbaan 3e Dan, Arjan Zonneveld 5e Dan Karate-Do

Op zondag 22 mei 2016 werden in Harderwijk onder auspiciën van de Karate-Do Bond Nederland (KBN) de zwarte band examens afgenomen. Het zwarte band examen is een landelijk examen dat maar op twee momenten in het jaar afgenomen wordt.

Na een voorbereiding van een jaar hebben Marc van Santen (1e Dan), Consuelo Lok (2e Dan), Gerard van Oosterbaan (3e Dan) en Arjan Zonneveld (5e Dan) met goed gevolg hun Dan examen volbracht. Gedurende de voorbereiding hebben ze tijdens de reguliere trainingen in Teteringen, maar ook op veel landelijke trainingen  een groot scala aan technieken verder eigen gemaakt, zowel met als zonder partner. Bij het eerste Dan examen is vrijwel alles voorgeschreven, hoe hoger de Dan-graad hoe meer eigen inbreng en inzicht van je verwacht wordt.

ontwapening van mes

Het examen bestaat uit verschillende onderdelen zonder partner: kihon (bestaande uit  stoot-, afweer- en traptechnieken), renzoku waza (combinatie van stoot-, afweer- en traptechnieken) en een drietal kata’s (schijngevecht tegen meerdere partners). Hierna volgden de partner gevechtsoefeningen: jiyu ippon kumite (waarbij de één aanvalt en de ander zich verdedigt), bunkai (vrije uitlegvorm van een kata met partner). De partners Sjoerd van den Broek bij Marc, Tosca van Guldener bij Consuelo en Mark Holierhoek bij Gerard en Ronald Verschuren bij Arjan moesten bij deze onderdelen goede aanvallen plaatsen, zodat het geheel zeer overtuigend over kwam. Voor de 1e tot en met de 3e Dan moesten de examenkandidaten jiyu kumite (vrijgevecht) met de mede examenkandidaten tonen. Een aantal rondes van steeds 2 minuten vechten. Bij het 5e Dan-examen kwam het onderdeel karate-jitsu (zelfverdediging) aanbod. Ronald Verschuren moest Arjan aanvallen, 3 keer een pakking, 3 keer met een stok aanvallen en 3 keer met een mes aanvallen. Bij alle partneroefeningen gaat het erom dat je de situatie goed overziet, goed en gecontroleerd handelt.

DSC01982

Op de foto: van links naar rechts, Arjan Zonneveld, Gerard van Oosterbaan, Consuelo Lok en Marc van Santen

Na het anderhalf uur durend examen ontvingen Marc, Consuelo, Gerard en Arjan uit handen van Dimitra Limneos van de examencommissie van de KBN vol trots het diploma voor hun Dan-graad. Proficiat.

Heb je interesse voor karate, wil je jezelf leren verdedigen en werken aan je conditie. Wij bieden trainingen aan voor jeugd en volwassen.  De trainingen voor de jeugd zijn op maandag en woensdag van 18.30 uur tot 19.30 uur en voor de senioren op maandag en woensdag van 19.30 uur tot 21.00 uur.  Voor meer informatie zie onze website www.karateteteringen.nl

 

Terug naar publicaties

Shotokan Karate-Do Teteringen

Opgericht in 1981 door Bert Pijpers en aangesloten bij Karate-do Bond Nederland. De stijl die beoefend wordt is Shotokan, de meest beoefende karate stijl ter wereld. Wij volgen de filosofie van de Japanse Karate Associatie (JKA).
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram