Open Elhatri Kata en Kumite okt 2009

17 oktober 2009

Budosporten ElHatri organiseerde zaterdag 17 en zondag 17 en 18 oktober jl de 16de Open ElHatri kata en kumite toernooi, voor jeugd, cadetten en senioren, in sporthal de Achtse Barier in Eindhoven. Een primeur in Nederland was de NK kata en kumite toernooi veteranen 35+ op zondag 18 oktober. De wedstrijden waren een groot succes met meer dan 200 deelnemers en daarnaast nog heleboel bezoekers. Zaterdag 17 oktober werden de wedstrijden voor de jeugd tot en met 13 jaar gehouden. Op zondag 18 oktober de wedstrijden voor 14 jaar en ouder.Voor beide dagen zag het programma er als volgt uit: in de ochtend de kata wedstrijden en in de middag de kumite wedstrijden, aansluitend van elk programma was de prijsuitreiking. Voor het eerst dit seizoen, heeft onze vereniging deelgenomen aan de jeugd kumite wedstrijden.

 

Deelname Shotokan Karate-Do Teteringen

Onze kata deelname tot en met de leeftijdsgroep van 13 jaar, bestond uit de volgende personen, verdeeld over de categorieën en poules:

 

Nino van Vugt                cat 2     oranje / groen jongens

Jip van Groenewoud       cat 2     oranje / groen meisjes

Yfke van der Kammen    cat 3     groen meisjes

Isabeau van Vugt           cat 3     groen meisjes

Mignon Hagemeijer        cat 4     groen meisjes

Chantal van Unen          cat 4     oranje meisjes

Julia Hulsmann              cat 4     bruin meisjes

Roy Geerts                    cat 4     groen jongens

 

Onze kata deelname aan de leeftijdsgroep 14 jaar en ouder waren:

Emma Kalberg               cat 5/6  groen / blauw meisjes

Anton van Vugt              cat 7     wit t/m groen    heren

Kees Geerts                  cat 8     wit t/m blauw dames en heren

 

De deelnemers voor de kumite wedstrijden waren:

Nino van Vugt                cat 2     wit t/m blauw -30kg

Roy Geerts                    cat 4     wit t/m groen -40kg

Anton van Vugt              cat 7     wit t/m baluw +80 kg

 

Vanwege schoolactiviteiten had Mignon Hagemeijer zich afgemeld en vanwege prive omstandigheden moest de coach zondag middag na de kata wedstrijden voor senioren afhaken waardoor Toon van Vugt niet kon deelnemen aan de kumite wedstrijden.

 

Onze deelnemers jeugd t/m 13 jaar

Zaterdag 17 oktober

Als eerste mochten Nini van Vugt en Jip van Groenewoud de mat op om hun kata’s te laten zien.

 

Nino had duidelijk zijn dag en hij trok van leer. Hij wist zich zonder moeite door de wedstrijden heen te plaatsen. Met uitzondering van 1 wedstrijd heeft hij de overige wedstrijden met 3-0 gewonnen. Van de 10 deelnemers heeft hij zich uitstekend staande gehouden en ging hij trots met de eerste plaats aan de haal.

 

Jip liet op veld 1, in haar eerste ronde, een goede kata zien. In de volgende ronde moest ze tegen een sterke tegenstander die ze met 3-0 verloor. Alleen de beste vier, van de 8 deelnemers, mochten door en daar was Jip helaas niet bij.

 

Isabeau en Yfke waren bij elkaar ingedeeld in een deelnemersveld van 11 jeugdige karateka’s.  Isabeau was in poule A en Yfke in groep B ingedeeld. Als beide dames hun uiterste best deden dan was de mogelijkheid daar dat zij in de finale tegen elkaar konden strijden. Voor Isabeau verliep het als een trein , zij toonde goede kata’s en eindigde als eerste in poule. Nu was het afwachten wat Yfke ging doen. Yfke verloor haar eerste wedstrijd nipt, van de uiteindelijke winnares, met 2-1. Via de verliezers ronde drong zij toch tot de herkansingronde voor de 3de en 4de plaats. Wederom verloor ze nipt met 2-1 en eindigde op een eervolle 4de plaats. Direct na de herkansingsronde was het de beurt aan Isabeau. Door een foutje in haar laatste techniek verloor zij de wedstrijd met 2-1 en eindigde op de 2de plaats.

Terwijl Isabeau en Yfke hun kunsten lieten zien was het ook de beurt van Chantal van Unen.

 

Chantal  was ingedeeld in een sterk en groot deelnemersveld. Met 15 andere deelnemers werd het een boeiende strijd. Haar eerste ronde heeft ze met uiterste concentratie gewonnen. In de volgende ronde verloor ze echter met 3-0, de scheidsrechters waren ongenadig in hun oordeel. Chantal concentreerde niet op haar eigen uitvoering.

 

Julia had in haar poule te maken met nationale selectie leden wat extra druk op haar leverde. Ze liet echter haar beste kant zien en verloor haar eerste wedstrijd met 2-1 van een nationale selectie lid. In haar volgende wedstrijd waren de scheidsrechters onoplettend en lieten de verwarde tegenstander door voor de strijd om de 3de en 4de plaats. Het verdriet was groot en begrijpelijk.

 

Als laatste kwam Roy Geerts aan de beurt. De eerste wedstrijd in poule B hoefde Roy niet aan te treden omdat zijn tegenstander zich niet heeft aangemeld. In de volgende ronde verloor Roy zijn wedstrijd met 2-1 en ook de verliezers ronde verloor hij echter ditmaal met 3-0. Helaas was het snel afgelopen voor Roy.

 

Aansluitend na het beëindigen van alle kata wedstrijden was de prijsuitreiking:

Nino van Vugt                1ste plaats          cat 2     oranje / groen jongens

Isabeau van Vugt           2de plaats          cat 3     groen meisjes

 

 

1ste plaats Nino van Vugt                        2de plaats Isabeau van Vugt

13:00 begonnen de kumite wedstrijden.

 

Als eerste mocht Nino van Vugt de mat op. Nino ging goed van start. Doordat hij teveel mawashi geri’s uitdeelde vergat hij zijn verdediging en ontving Nino vier goede oi tsuki’s van zijn tegenstander wat meteen punten opleverde voor zijn tegenstander. Nino verloor hierdoor zijn partij. In zijn tweede partij had hij de adviezen goed onthouden en begon hij voortvarend met prima aanvallen. Echter zijn tegenstander was slimmer en counterde op de juiste momenten. Met een ura mawashi geri werd zijn tegenstander door Nino even overrompeld. De tegenstander herpakte zichzelf en begon met een aantal goede aanvallen waardoor hij de wedstrijd vooralsnog naar zich toetrok. Nino heeft van zich laten horen en de volgende keer zit er vast meer in.

 

Om 16:55 was het de beurt aan Roy Geerts, maar door het lange wachten en concentratie gebrek (gedachten bij zijn beschermingsmiddelen) bracht Roy in problemen in zijn eerste partij. Zowel aanvals en verdedigings technieken werden niet goed uitgevoerd waardoor hij strafpunten ontving. Hierdoor was het moeilijk om de achterstand (2 ippons en 3 hansoku chui) om te zetten tot winst. Hij verloor de wedstrijd ruimschoots.

In zijn volgende wedstrijd ging het beter, hij volgde de adviezen op maar wederom door het verkeerd uitvoeren van aanval en verdediging technieken verloor hij wederom door strafpunten.

Voor Nino en Roy waren dit de eerste kumite wedstrijden en ze zijn een ervaring rijker. Door meer aan aan dit soort wedstrijden deel te nemen krijg je steeds meer ervaring waardoor je in dit karate onderdeel verder kunt ontwikkelen. Ondanks het verlies hebben jullie het goed gedaan jongens.

 

Zondag 18 oktober

Om 09:15 werd het startsein gegeven voor het toernooi van 14 jaar en ouder. Voor Emma Kalberg, Anton van Vugt en Kees Geerts was het zover.

 

Onze deelnemers 14 jaar en ouder

Emma liet op veld 4 zien dat ze het niveau aankan echter in haar eerste wedstrijd verloor zij ternauwernood met 2-1. In haar volgende wedstrijd had ik verwacht dat ze door ging maar één van de scheidsrechters oordeelde anders en verloor zij haar wedstrijd wederom met 2-1. Jammer, je hebt je goed ontwikkeld en er komen nog meer wedstrijden. Ga zo door.

 

Anton begon zijn eerste wedstrijd voortvarend ietwat gespannen. Door een foutje in zijn houding (stand) verloor hij met 2-1. In zijn volgende wedstrijd heeft hij de adviezen goed opgevolgd en won hij van zijn tegenstander met 3-0. Om de derde en vierde plaats streed hij tegen een gedegen tegenstander. Door een strakke techniek en goede kime (kracht) won hij de wedstrijd met 2-1. Hij eindigde op de 3de plaats. Een uitstekende prestatie.

 

Kees was in gedeeld in een gemengde poule en we hadden een goede strategie uitgestippeld wat achteraf zo in de prullenbak kon worden gegooid. Via de wedstrijd organisatie kregen we te horen dat de twee heren, waaronder Kees Geerts, bij de bruine - en zwarte banden was ingedeeld. Onterecht vonden wij maar Kees had zijn schouders eronder gezet en toonde zich voor wat hij waard was. Oplettend als de coach was moest Kees in herhaling komen voor zijn echte tweede wedstrijd. De wedstrijd coördinator had een beoordelingsfout gemaakt. Zowel Kees als zijn tegenstander waren benadeeld. Ondanks de beoordelingsfout mocht het niet baten voor Kees en verloor ook zijn tweede wedstrijd. Jammer dat Kees was ingedeeld in de hoge banden poule anders had hij wel een prijs gewonnen in de gemengde poule.

 

 

Emma geconcentreerd bezig            Heian Nidan door Anton

 

3de plaats Anton                                     Anton en Kees

Wij kunnen terug kijken op een redelijk geslaagde deelname en tevreden zijn met de prestaties van de deelnemers. Alle deelnemers hebben een goede inzet en wilskracht getoond.Ondanks de verliespartijen moeten we vooruit kijken en ons opmaken voor het volgende toernooi:

 

  • 22 november Open Roosendaalse Kata en Kumite JKA
  • 28 en 29 november KBN NK Kata en Kumite jeugd t/m 13 jaar

 

Rest mij om de ouders te bedanken voor hun aanwezigheid en ondersteuning.

 

Met vriendelijke groet,

Peter Kneefel

Begeleider / Coach

 

 

Terug naar publicaties

Shotokan Karate-Do Teteringen

Opgericht in 1981 door Bert Pijpers en aangesloten bij Karate-do Bond Nederland. De stijl die beoefend wordt is Shotokan, de meest beoefende karate stijl ter wereld. Wij volgen de filosofie van de Japanse Karate Associatie (JKA).
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram