Toernooi verslag Funakoshi Cup

12 juni 2008

Ruim 350 karateka’s van 21 verschillende clubs hebben zich op 12 juni in de Alkmaarse sporthal De Hoornse Vaart voor de Funakoshi Cup, het jaarlijkse open katatoernooi van karatevereniging Funakoshi, aangemeld.

 

De doelstelling van het toernooi was, waar zowel beginnende jeugdige karateka’s als wedstrijdtoppers als ervaren recreanten op hun eigen niveau hun krachten konden gaan meten met anderen, in een sportieve sfeer. In 27 categorieën werd op 5 velden sportief gestreden op de discipline KATA (schijngevecht) door karateka’s van diverse karatestijlen, van alle leeftijden en van alle niveaus.

 

Dit jaar kende de Funakoshi Cup ook teamwedstrijden. Dames, heren en mixteams bij elkaar. Er was ook een aparte categorie voor beginners en voor ervaren recreanten van 16 – 34 jaar en van 35+.

 

Regels

De katakeuze was vrij. De deelnemers met wit en gele band mochten één kata die herhaald mag worden. Oranje band en hoger dienen twee verschillende kata’s te tonen, die daarna herhaald mogen worden. In de wedstrijdklasse iedere ronde een andere kata.

 

Wedstrijd systeem

Het toernooi was geschikt voor zowel beginnende en recreatieve wedstrijdkarateka als de ervaren wedstrijdkarateka (de zgn. topklasse). Deze groepen werden zoveel mogelijk gescheiden. De deelnemers werden ingedeeld in poules naar band/graad en leeftijd. Er was sprake van een dubbel eliminatiesysteem, zodat iedere deelnemer een herkansing kreeg.

 

De zaal was verdeeld over drie wedstrijdvelden en op elk veld waren drie scheidsrechters aangesteld om de kata uitvoeringen te beoordelen. Het was een strak wedstrijdschema waar iedere school aan zich diende te houden. De deelnemers werden van te voren opgeroepen en dienden zich van te voren gereed te maken.

 

Vanuit onze vereniging deden de volgende leerlingen mee:

Categorie 12 - 13 jaar gele band, met een deelnemers veld van 17 karateka’s Roy Geerts

Categorie 14 - 15 jaar blauw t/m zwarte band, met een deelnemers veld van 19 karateka’s Mitchell Kneefel

Roy Geerts was ingedeeld in het ochtendprogramma en zijn wedstrijdschema begon pas om 11:00 uur. We hadden ruim de tijd om na een stevige warming-up zijn keuze kata de Heian Shodan door te nemen en aandacht te besteden aan de volgende punten: aanzeggen en afgroeten,techniek,standen, kiai’s.

 

Om 11:00 was het dan zover. Roy had een sterke tegenstander tegenover zich en helaas verloor hij deze wedstrijdronde. Via de verliezers ronde heeft Roy goed doorlopen en is hij doorgedrongen naar de volgende ronde om vervolgens voor een 3de of een 4de plaats te gaan. In totaal heeft hij 4 wedstrijdrondes overleefd. Echter bij de laatste 5de ronde kwam hij één scheidsrechter beoordeling te kort en werd hij 6de. Een knappe prestatie van Roy als je kijkt naar het deelnemersveld van 17 karateka’s en het hogere niveau van de overige deelnemers.

 

’s Middags was het de beurt aan Mitchell Kneefel. Zijn wedstrijd schema begon om 15:00 uur. Mitchell moest twee verschillende kata’s uitvoeren en daarna mocht hij deze herhalen. Hij heeft voor de Bassai Dai en Empi gekozen. Net als Roy hebben we eerst een warming-up gedaan om daarna aandacht te besteden aan een aantal technieken uit de gekozen kata’s, waaruit: startsnelheid, techniek, standen, rustmomenten en kiai’s beter uitgevoerd konden worden.

 

Het deelnemersveld was groot (19 karateka’s) en het niveau was enorm hoog.Dat bleek al uit de eerste ronde. Mitchell stond tegenover een wedstrijd karateka. De uitvoering van Mitchell was uitermate goed maar helaas verloor hij. Via de verliezers ronde kreeg hij een herkansing. Hij won deze ronde maar kwam in de volgende ronde wederom een wedstrijdkarateka tegen die hij ook verloor. Mitchell heeft 3 wedstrijdrondes overleefd en eindigde hij als 10de. Ook van Mitchell een knappe prestatie gezien het aantal wedstrijdkarateka’s (8) van topniveau en een deelnemersveld van 19 karateka’s.

 

Na afloop van het toernooi kan ik zeggen dat onze deelname van Roy Geerts en Mitchell Kneefel geslaagd is. Net als het vorige toernooi in Terheijden hebben wij veel ervaring kunnen opdoen uit onze deelname. Zowel Roy Geerts als Mitchell Kneefel had niet de gedachte gehad om iets te winnen maar wel de wil en doorzettingsvermogen getoond om een beter niveau te bereiken. Beide leerlingen waren tevreden met de uitslag en wat zij hebben bereikt. De ouders wil ik bedanken voor hun aanwezigheid en ondersteunde rol.

 

Met vriendelijke groet,

Peter Kneefel

Begeleider / Coach

 

 

Terug naar publicaties

Shotokan Karate-Do Teteringen

Opgericht in 1981 door Bert Pijpers en aangesloten bij Karate-do Bond Nederland. De stijl die beoefend wordt is Shotokan, de meest beoefende karate stijl ter wereld. Wij volgen de filosofie van de Japanse Karate Associatie (JKA).
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram