Verslag NK JKA JSKA 2009 in Lent

15 februari 2009

Lent, Nijmegen, afgelopen zondag 15 februari jl was Shotokan Karate Do Teteringen goed vertegenwoordigd op de NK JKA JSKA Kata en Kumite toernooi. We waren met 10 deelnemers verdeeld over de jeugd en senioren. Het was ons tweede toernooi dit jaar. Op internationaal vlak waren er teams vertegenwoordigd uit België (Okinawa) en Duitsland (IKF Germany). JKA Nederland (UMO) uit zowel Sprundel, Roosendaal, Eerbeek waren sterk vertegenwoordigd.

 

Het wedstrijdsysteem was gebaseerd op het puntensysteem. De keuze van de kata in de eerste ronde werd bepaald door de hoofdscheidsrechter. Indien je door de eerste ronde bent gekomen was de keuze van de kata vrij. De deelnemers in de categorie jeugd werden verdeeld gebaseerd op leeftijd, kleur band en geslacht.

 

De senioren ( 16+) werden verdeeld op basis van kleur band en geslacht.

 

Afhankelijk van de aantal deelnemers per categorie werd er tijdens de wedstrijd bepaald of men een punten systeem en/of vlaggensysteem hanteerde. Dit wekte in het begin enige verwarring bij de begeleiders/coaches maar gaande weg werd dit duidelijker. De afvalronde was ook afhankelijk van het aantal deelnemers in de categorie. Ook hier was verwarring ontstaan.

 

Deelname Shotokan Karate-Do Teteringen

Onze deelname bestond uit de volgende personen:

 

Jip van Groenewoud       meisjes -9 jr

Nino van Vugt                jongens -9 jr

Isabeau van Vugt           meisjes 10-11 jr tot 4de kyu

Mignon Hagemeijer        meisjes 10-11 jr tot 4de kyu

Chantal van Nunen         meisjes 10-11 jr tot 4de kyu

Roy Geerts                    jongens 12-13 jr tot 4de kyu

Julia Hulsmann              meisjes 12-13 jr

Mitchell Kneefel             heren +16jr en kata team

Melanie Huijbregts         dames +16 jr, kata team en dames kumite +16jr

Valeska Harlezak           dames +16 jr en kata team

 

Helaas moest Isabeau van Vugt afhaken vanwege een blessure aan haar voet.

 

Om 08:00 hebben we afgesproken om te verzamelen bij het AC in Oosterhout. Vanwege griep heeft Nino van Vugt zich afgemeld en zijn we met de overige deelnemers en ouders richting Lent gaan rijden. Om 09:10 kwamen we bij Sporthal de Spil in Lent aan.

 

In de kantine hebben we eerst een lekker bakkie koffie gedronken alvorens we ons gingen melden bij de wedstrijdsecretariaat.

 

Na het overhandigen van de wedstrijdformulieren is de jeugd begonnen aan hun warming-up onder het toeziend oog van de coach/begeleider. Voordat het toernooi begon wilde Melanie Huijbregts deelnemen aan de Kumite wedstrijden. De coach heeft ervoor gezorgd dat zij alsnog ingeschreven kon worden.

 

Rond 10:00 was het zover, na het afgroeten van de deelnemers en scheidsrechters beet Jip van Groenwoud op veld 1 de spits af. Jip kwam goed uit de startblokken en scoorde in haar eerste ronde een gemiddelde van 6.9. Haar tweede optreden was eveneens sterk en nu scoorde ze een gemiddelde van 7.0.

Door haar sterke optreden eindigde zij als 2de. Een knappe prestatie van Jip van Groenewoud. Aansluitend op de wedstrijden van Jip volgde het optreden van Mignon Hagemeijer en Chantal van Nunen op veld 2, met een aantal deelnemers uit België. Door het hoog deelnemersveld hanteerde men eerst het vlaggensysteem. In de halve finale en finale rondes werd het puntensysteem met 5 scheidsrechters gehanteerd.

 

Helaas voor Chantal van Nunen viel het doek in de eerste ronde. Zij verloor van een sterke tegenstander, die later 1ste werd. Mignon Hagemeijer begon ijzersterk en kwam in de volgende ronde terecht. Via het puntensysteem drong zij door tot de finale ronde. Zij haalde in haar volgende twee wedstrijdronde een gemiddelde van 7.0. Hierdoor eindigde zij als 2de in haar leeftijdcategorie. Chantal van Nunen eindigde als 7de

 

Op veld 1 begon de wedstrijd van Julia Hulsmann. In haar groep waren de duitse teamgenoten sterk vertegenwoordigd. De wedstrijden werden beoordeeld met het puntensysteem. Julia scoorde de eerste en tweede ronde een gemiddelde van 6.9. Dit resulteerde in een finale ronde waar ze een gemiddelde scoorde van 7.0, wat voldoende was voor een 3de plaats.

 

Aansluitend op de wedstrijd van Julia Hulsmann, volgde de wedstrijd van Roy Geerts op veld 2. Het was voor de coach/begeleider even heen en weer lopen om de deelnemers mentaal te ondersteunen. Roy Geerts was zoals gewoonlijk gespannen maar tijdens de katauitvoeringen heeft hij zich staande weten te houden. Hij scoorde de eerste ronde een gemiddelde van 6.8 en de tweede ronde een gemiddelde van 6.9. Roy eindigde door zijn gemiddelde van 6.9 op de 2de plaats.

 

Na de jeugd kata wedstrijden volgde de jeugd kumite wedstrijden en aansluitend de jeugd prijsuitreiking. Na een korte pauze van 15 minuten was het de beurt voor de senioren 16+ waarin we vertegenwoordigd waren door Melanie Huijbregts, Mitchell Kneefel en Valeska Harlezak.

 

In de categorie van Melanie Huijbregts en Valeska Harlezak was JKA UMO sterk vertegenwoordigd. Dit bleek ook uit de uitslag van de wedstrijd. De eerste ronde werd via het vlaggensysteem gehanteerd en de daarop volgende rondes met het puntensysteem. De ronden werden beoordeeld door 5 scheidsrechters. Voor zowel Melanie als Valeska viel het doek in de eerste ronde. Drie deelnemers van JKA UMO haalden de prijzen binnen.

 

In de categorie van Mitchell Kneefel waren de Belgische - en de Duitse deelnemers sterk vertegenwoordigd. Ook in de ze categorie werd de eerste ronde beoordeeld met het vlaggensysteem en de daarop volgende wedstrijden met het punten systeem. Ook voor Mitchell viel het doek na de eerste ronde.

Aansluitend waren de team kata wedstrijden waarin ons team wederom een 3de plaats hebben gehaald. Een goede prestatie met het oog dat ons team voor het eerst in deze formatie hebben aangetreden. De beslissing van de scheidsrechters was in mijn optiek discutabel en niet consequent. Op synchroniteit werd ons team benadeeld terwijl bij de overige team kata’s dezelfde synchroniteit fouten werden gemaakt maar “beter” werden beoordeeld.

 

De kumite wedstrijd van Melanie Huijbregts was van korte duur. Ze was nog niet gereed voor de wedstrijd en de tegenstander vloog op haar af met een jodan tsuki. De tegenstander werd meteen als winnaar uitgeroepen.

 

Wij mogen wederom terug kijken op een geslaagde deelname in een sterk deelnemersveld met vertegenwoordigers uit België en Duitsland. Onze deelnemers hebben een goede inzet getoond en ze hebben een geweldige prestatie neergelegd.

 

Je hebt pas verloren als je opgeeft, dus wij kijken al uit naar het volgend toernooi waar onze deelnemers hun uiterste best zullen doen. Je krijgt meer ervaring als je blijft meedoen met wedstrijden! Daarnaast was het wederom weer gezellig met de ouders.

 

Met vriendelijke groet,

Peter Kneefel

Begeleider / Coach

Terug naar publicaties

Shotokan Karate-Do Teteringen

Opgericht in 1981 door Bert Pijpers en aangesloten bij Karate-do Bond Nederland. De stijl die beoefend wordt is Shotokan, de meest beoefende karate stijl ter wereld. Wij volgen de filosofie van de Japanse Karate Associatie (JKA).
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram