Verslag Zuid Ned. Kata Cup 14 Juni 2009

14 juni 2009

Op een regenachtige zondag van 14 juni j.l. organiseerde Karate Vereniging Terheijden in samenwerking met Rayon Zuid KBN de Zuid Nederlandse Kata Cup 2009 voor de jeugd tot 15 jaar. Met deelnemende scholen uit diverse plaatsen beloofde het een lange en spannende dag te worden. Shotokan Karate Do Teteringen was met 9 goed getrainde deelnemers aanwezig. De wedstrijden waren verdeeld over drie velden in de volgende categorieën, zowel voor meisjes als jongens:

 

 • Cat. 1 wit / geel
 • Cat. 2 wit / geel
 • Cat. 2 oranje
 • Cat 2 groen / blauw / bruin
 • Cat. 3 geel / oranje
 • Cat 3 geel / oranje / groen
 • Cat 3 groen / blauw / bruin

 

De wedstrijdregels werden vanuit de nationaal kata & kumite reglement gehanteerd met een afvalsysteem voor een herkansing van de 3de plaats. Het wedstrijdsysteem was gebaseerd op het vlaggensysteem volgens de KBN reglement. De keuze van de kata was vrij.Voor onze vereniging heeft zich de volgende jeugdige karateka’s ingeschreven:

 

 • Jip van Groenewoud      Cat. 1 meisjes wit / geel
 • Nino van Vugt               Cat. 1 jongens geel / oranje
 • Chantal van Unen          Cat. 2 meisjes wit / geel
 • Emma Kalberg              Cat 3 meisjes geel / oranje / groen
 • Isabeau van Vugt          Cat. 2 meisjes oranje
 • Mignon Hagenmeijer      Cat. 2 meisjes oranje
 • Yfke van der Kammen    Cat. 2 meisjes oranje
 • Roy Geerts                    Cat. 3 jongens geel / oranje
 • Julia Hulsmann              Cat 2 meisjes groen / blauw / bruin

 

Onze deelnemers

Om 09:00 was de inschrijving in Sportzaal de Cour. In Terheijden aangekomen bleek dat de deuren van de sportzaal nog niet waren geopend. Er stonden inmiddels vele mensen her en der verscholen onder de paraplu’s en afdakjes.  Rond tien over negen werden de deuren geopend van de sportzaal. Onder een genot van een warm kopje koffie kregen onze deelnemers de nummers op hun rug geplakt. Met de 12 uurs training van zaterdag 13 juni nog in de benen begonnen onze deelnemers aan een lichte warming-up.

 

Jip van Groenewoud en Nino van Vugt mochten als eerste starten in hun categorie.Jip verloor haar eerste wedstrijd en kwam via de herkansingsronde op een knappe 5de plaats. Nino van Vugt was over het algemeen de beste in zijn categorie. Hij doorliep zijn wedstrijden uitermate goed. Echter door een persoonlijke fout in één van de finale rondes kwam hij in de herkansingsronde uit. Tijdens de uitvoering van zijn kata struikelde Nino, was van slag en begon opnieuw met zijn kata uitvoering. De scheidsrechters waren overtuigd dat Nino de betere was maar hanteerden, overigens terecht, de KBN reglementen, waardoor Nino uiteindelijk op de 3de plaats eindigde.

 

Direct na de wedstrijden van Jip was het de beurt aan Chantal van Unen. Haar eerste wedstrijd heeft ze verloren en via de herkansingsronde heeft ze zich kunnen herstellen en eindigde zij op de 6de plaats.

 

Yfke van der Kammen, Mignon Hagemeijer en Isabeau van Vugt waren ingedeeld in dezelfde categrorie. Zowel Yfke, Mignon en Isabeau deden niet voor elkaar onder en begonnen met goede moed aan hun wedstrijden. Volgens de wedstrijdschema was de kans groot dat twee van onze drie deelnemers mekaar in de finale tegen konden komen en het was niet uitgesloten dat we in deze categorie zowel de 1ste , 2de  en 3de prijs konden halen.Yfke, Mignon en Isabeau hebben de eerste ronde winnend afgesloten. Yfke verloor haar volgende partij en moest strijden om een herkansing. Zij eindigde op de 5de plaats.

 

Isabeau eindigde als 1ste in poule A en Mignon eindigde als 1ste in poule B. Een “droomfinale” voor beide dames. Beide dames hebben gestreden voor wat ze waard waren. Uiteindelijk won Mignon met 3 - 2 van Isabeau waardoor Mignon als 1ste en Isabeau als 2de eindigde.

 

Voor Emma Kalberg was het haar 2de grote kata toernooi. Haar eerste wedstrijd moest ze tegen een gedreven karateka. Ze verloor haar eerste wedstrijd maar heeft met overtuiging haar tweede wedstrijd gewonnen. Ze eindigde als 2de in haar categorie.

 

Na de middag pauze moesten Roy Geerts en Julia Hulsmann tegelijkertijd gaan strijden in hun categorie. Dit keer moest ik als vliegende coach fungeren om zowel Roy en Julia tijdens hun wedstrijden te begeleiden. Roy begon zijn eerste wedstrijd nerveus waardoor hij deze verloor. In de volgende ronde heeft hij zich kunnen herstellen en won deze partij met volle overtuiging. Hij eindigde in zijn categorie op de 3de plaats. Julia verloor haar eerste partij maar ook zij heeft zich goed kunnen herstellen en via de herkansingsronde eindigde zij ook op de 3de plaats.

 

3de plaats Nino van Vugt

 

1steplaats Mignon Hagemeijer

2de  plaats Isabeau van Vugt

 

2de plaats Emma Kalberg

 

3de plaats Roy Geerts

 

3de plaats Julia Hulsmann

 

Onze deelnemers met de prijzen

 

We kunnen terugkijken op een enorme prestatie van onze deelnemers. Het is jammer dat de spanning / concentratie wederom parten heeft gespeeld. Ook het lange wachten hoort bij dit soort toernooien, waardoor er meer concentratie van iedere deelnemer wordt vereist. Zoals we vaker hebben meegedeeld tijdens de reguliere - en wedstrijd trainingen, let op je eigen uitvoering en laat je niet afleiden door je tegenstanders of de omgeving waarin je bevindt. Desalniettemin hebben alle deelnemers een enorme inzet getoond en elkaar ondersteund.

 

Het volgende toernooi is op zondag 21 juni, de Funakoshi Cup 2009 in Alkmaar.

 

Met vriendelijke groet,

Peter Kneefel, Coach

 

Terug naar publicaties

Shotokan Karate-Do Teteringen

Opgericht in 1981 door Bert Pijpers en aangesloten bij Karate-do Bond Nederland. De stijl die beoefend wordt is Shotokan, de meest beoefende karate stijl ter wereld. Wij volgen de filosofie van de Japanse Karate Associatie (JKA).
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram