Zuid-Nederlands Kampioenschappen Geslaagd

12 april 2009

Op zondag 12 april 2009 organiseerde Karate-do Academie Itosu in samenwerking met Rayon Zuid KBN en s.g. de Overlaat, de Zuid Nederlandse Kampioenschappen Kata & Kumite in Sporthal de Overlaat te Waalwijk.

 

Vanaf de witte band tot en met de leeftijd van 20 jaar, in het bezit van een K.B.N. paspoort, kon men strijden om de ere plaatsen. De dag was verdeeld in een ochtend- en middag programma. De ochtend programma voor de Kata wedstrijden en de middag programma voor de Kumite wedstrijden. Het aantal deelnemers was ca 253 jeugdige karateka’s, maar van hoog niveau. We kwamen bekende karateka’s van vorige kata wedstrijden tegen.

De Kata wedstrijden waren verdeeld in de volgende categorieën, zowel voor meisjes als jongens:

Jeugd 7,8 & 9 jaar

 • Jeugd 10/11 jaar
 • Jeugd 12/13 jaar
 • Cadetten 14/15 jaar
 • Senioren +16 jaar

 

De wedstrijdregels werden vanuit de nationaal kata & kumite reglement gehanteerd met een afvalsysteem voor een herkansing van de 3de plaats. Het wedstrijdsysteem was gebaseerd op het vlaggensysteem volgens de KBN reglement. De keuze van de kata was vrij, maar de jeugd tot en met 13 jaar moeten 2 Kata's vertonen uit de KBN keuze lijst jeugd. Van af de 3e Ronde mag een Kata vertoond in de 1e of 2e ronde, worden herhaald.

De Cadetten en Senioren moeten in elke ronde een verschillend Kata tonen uit de KBN keuze lijst. Een vertoonde Kata mag niet meer herhaald worden.

Voor onze vereniging heeft zich de volgende jeugdige karateka’s ingeschreven en ingedeeld:

 • Jip van Groenewoud      meisjes groep-leeftijdscategorie van 10/11 jaar lage band
 • Nino van Vugt               jongens groep-leeftijdscategorie van 7-8 & 9 jaar
 • Chantal van Nunen        meisjes groep-leeftijdscategorie van 10/11 jaar lage band
 • Emma Kalberg              meisjes groep-leeftijdscategorie van 12/13 jaar lage band
 • Isabeau van Vugt          meisjes groep-leeftijdscategorie van 10/11 jaar hoge band
 • Mignon Hagenmeijer      meisjes groep-leeftijdscategorie van 10/11 jaar hoge band
 • Yfke van der Kammen    meisjes groep-leeftijdscategorie van 10/11 jaar hoge band
 • Roy Geerts                    jongens groep-leeftijdscategorie van 12/13 jaar lage band
 • Jelle Kiers                     jongens groep-leeftijdscategorie van 12/13 jaar hoge band
 • Julia Hulsmann              meisjes groep-leeftijdscategorie van 12/13 jaar hoge band
 • Mitchell Kneefel             senioren heren +16 jaar

 

Onze deelnemers

Niet alleen voor de karateka’s maar ook voor de ouders was de dag vroeg begonnen. We hebben om 07:00 bij de parkeerplaats van AC / MacDonald te Oosterhout afgesproken. Om 07:15 zijn we richting Waalwijk gaan rijden. Een afstand van ongeveer 30 km. Om 08:00 was de KBN paspoort controle en uitgave deelnemerskaarten Kata. Om 08:45 een korte meeting met de scheidsrechters en coaches. Om 09:00 was de aanvang van de kata wedstrijden.

Na een gezamenlijke warming-up van ruim een half uur begonnen de kata wedstrijden voor de jeugdige deelnemers.

Voor Nino van Vugt was het doek snel gevallen. Hij verloor zijn eerste wedstrijd en eindigde op de 10de plaats. In de meisjes groep-leeftijdscategorie van 10/11 jaar hoge band waarin Yfke van der Kammen, Mignon Hagemeijer en Isabeau van Vugt waren ingedeeld was het voor Yfke van der Kammen, haar eerste grote wedstrijd toernooi, en Mignon Hagemeijer ook het doek snel gevallen. Yfke van der Kammen eindigde op de 11de en Mignon Hagemeijer op de 7de plaats.

Isabeau van Vugt heeft zich sterk verbeterd in de uitvoering van de kata’s. De verschillende Heian’s heeft zij met volle overtuiging uitgevoerd en ze eindigde op de 1ste plaats. Een prima prestatie.

In de meisjes groep-leeftijdscategorie van 10/11 jaar lage band was Jip Groenewoud de eerste ronde vrijgeloot. In de volgende ronde verloor Jip van Groenewoud en eindigde op een verdienstelijke 6de plaats. In dezelfde categorie heeft Chantal van Nunen haar eerste wedstrijd gewonnen. In haar volgende wedstrijd moest zij het opnemen tegen de latere winnares. Ondanks haar verliespartij mocht Chantal van Nunen via de herkansingsronde gaan strijden voor de derde plaats. Uiteindelijk heeft zij de daarop volgende twee wedstrijden winnend afgesloten en eindigde Chantal van Nunen op de 3de plaats. Voor Chantal een knappe prestatie mede omdat dit haar tweede wedstrijd toernooi was.

Voor Emma Kalberg was het haar eerste grote kata toernooi. Haar eerste wedstrijd heeft ze verloren en eindigde zij op de 5de plaats. Aansluitend waren de wedstrijden van Roy Geerts, Jelle Kiers en Julia Hulsmann. Gelukkig heeft de vader van Yfke van der Kammen mij kunnen assisteren om onze deelnemers te begeleiden.

Zowel Roy Geerts als Julia Hulsmann begonnen aan hun wedstrijden zenuwachting en dat uitte zich meteen in hun deelname. Julia Hulsmann verloor haar eerste wedstrijd en via de herkansingsronde kwam zij niet verder dan de 6de plaats. Roy Geerts won zijn eerste wedstrijd maar verloor aansluitend zijn volgende wedstrijd en eindigde ook op de 6de plaats.

Jelle Kiers was ingedeeld in poule B, dit vanwege het groot aantal deelnemers en begon aan de wedstrijden overmoedig. Zijn eerste wedstrijd heeft hij verloren en eindigde op de 15de plaats.

Als laatste deelnemer van onze school in de senioren categorie mocht Mitchell Kneefel aantreden. Hij verloor deze wedstrijd van de latere winnaar. Via de herkansingsronde heeft aangetoond dat hij met opperconcentratie en wilskracht zijn daarop volgende wedstrijd winnend afsloot. Mitchell Kneefel eindigde op de 3de plaats.

Kort samengevat:

 • Chantal van Nunen        3deplaats meisjes groep-leeftijdscategorie van 10/11 jaar lage band
 • Isabeau van Vugt          1steplaats meisjes groep-leeftijdscategorie van 10/11 jaar hoge band
 • Mitchell Kneefel             3de plaats senioren heren +16 jaar

 

3de plaats ZNK Chantal van Nunen

1ste plaats ZNK Isabeau van Vugt

3de plaats ZNK Mitchell Kneefel                    

                  

Onze deelnemers met de prijzen

We kunnen terugkijken op een goede prestatie van onze deelname. Het is jammer dat de spanning / concentratie bij een aantal deelnemers parten heeft gespeeld.

Alle deelnemers hebben een goede inzet getoond en elkaar goed ondersteund.

We hebben met de jeugdige karateka’s en ouders een leuke en gezellige dag van gehad.

Ik wil de ouders bedanken, met name de vader van Yfke van der Kammen, voor hun aanwezigheid en ondersteuning.

Het volgende toernooi is op zondag 21 juni, de Funakoshi Cup 2009 in Alkmaar.

Met vriendelijke groet,

Peter Kneefel

Begeleider / Coach

              

Terug naar publicaties

Shotokan Karate-Do Teteringen

Opgericht in 1981 door Bert Pijpers en aangesloten bij Karate-do Bond Nederland. De stijl die beoefend wordt is Shotokan, de meest beoefende karate stijl ter wereld. Wij volgen de filosofie van de Japanse Karate Associatie (JKA).
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram